Kağıthane Devlet Hastanesi Başhekimi, Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülsen Meral
Metropol hayatının kötü etkileri malesef hepimizi etkiliyor. Dolayısıyla daha fazla hastalanıyoruz. Özellikle de çocuklarda alerji inanılmaz arttı. Viral enfeksiyonlarda en büyük etken alerji. Toz alerjisi, besin alerjisi, alerjik astım…
Bebeklerde alerji 2-3 tane çevresel etkene dayanıyor. Mesela yeni yeni, hamilelikte çok antibiyotik kullanımı bebeklerde alerjiyle ilişkilendirilmeye başlandı. Genetik faktörler 2. plana atılıyor. Çevresel faktötörler ve beslenme ön plana çıkarılmaya başlandı.
Bu önemli, çünkü alerjik bebekler çok hastalanır. Ve bu genellikle atlanan bir konudur. Doktora sık sık gider, sürekli antibiyotik alır, antibiyotik alan çocuk daha fazla hastalanır. Ve çocuk sağlığı kısır döngüye girer.
Ancak yapılabilecek şeyler var. Bizlerin yapabileceği düzenlemelerden bazıları, temiz bir ortam sağlamak, evdeki halıları kaldırmak, toz tutmayan bir ortam sağlamak.Hava kirliliğini etkileyemezsiniz ama evinizin sıcaklığını 20 derecenin altında tutarak hastalıkların önünü alabilirsiniz. Penceresi açık uyumaya alışsın çocuklar.