Ana Sayfa Büyüme ve Gelişim Bebeklerde Diş Çıkarma

Bebeklerde Diş Çıkarma

18
0

Bebeğimin dişi ne zaman çıkar?

Bebekler diş çıkarma sürecine henüz anne karnındayken başlıyor. Siz hamileyken, bebeğinizin ileride süt dişlerine dönüşecek olan diş kökleri gelişiyor. Bebeklerin büyük çoğunluğu 6-7 ay arasında ilk dişlerini çıkarırlar. Minik Gurmelerin pembe diş etlerinin yerini ağız dolusu dişe bırakması ise ortalama 3 yıla yayılan bir süreç.   Ancak herşeyde olduğu gibi diş çıkartmada da bebeklerde farklılıklar görülebilir. Bazı bebekler 3-4 aylıkken diş çıkartabiliyor, bazılarında ise 12-16 aylıkken dişler geliyor. Kalıtımsal bir durum olduğundan dişin çıkma zamanı anne ve babadan geçen özelliklere göre de değişebiliyor.   İlk olarak santral kesici dişler, sonra lateral kesici, bunu takiben de kanin (köpek dişi) çıkar.En son ise 2 yaş civarında ağzın en gerisinde alt ve üst çenelerde bulunan azı dişleri çıkar. 3 yaşına geldiğinde artık bebeğinizin 20 adet süt dişi çıkmış olur. Bu süt dişleri ortalama 6 yaşına kadar minik gurmenizle kalır, daha sonra yerini gerçek dişlere bırakırlar.  Ne zaman olursa olsun, siz o ilk dişi gördüğünüzde bir resim çekip, tarihini de anı defterinize not düşmeyi aman unutmayın! 

Hangi diş hangi ayda çıkabilir?

Bebeklerin diş çıkarma sırası genel olarak şöyle olmaktadır:

Ön santral dişler: 6-10. ay

Lateral (yan diş): 9-12. ay

Kanin (köpek dişi): 15-21. ay

Birinci azılar: 13-18. ay

İkinci azılar: 24-33. ay  

Anne şef Ebru Tekfidan Binektaşı yazdı: “Bu yazıyı bebeğim diş çıkartıyor diye üzülen, uykusuz kalan, bir lokma daha fazla yemek yesin diye kendini paralayan tüm anneler için yazıyorum… “

İnsanoğlu büyürken çektiği acıları unutmuyor olsaydı, hayat yaşanmaz bir hal alırdı. Canım kuzum Ada Sare’nin büyümek için çektiği acıları, sancıları gördükçe “Ne zor büyümüşüz meğer” demekten kendimi alıkoyamıyorum.

Emeklemek, yürümek, düşmek, kalkmak bir yana; Bizi bizden alan asıl acımız “Çıkacağım işte herşeye inat!” diyen dişlerimiz… Her seferinde önceden sinyal veren, iştahımızı kesen, uykumuzu bölen, metabolizmamızı alt üst eden, doktorumuza telefonu açarken “Buyrun Ada Sare’nin annesi” dedirten dişler.

İlk dişimizle tanıştığımızda Ada Sare 7 aylıktı. Gece uyanmaları, ishal ve iştahsızlık… Bu üçlemeden bizi en çok yıpratan bitmek bilmeyen ishalimiz ve iştahsızlığımız. Doktorumuzun sayesinde ishalimizi özel mamalar, takviyeler, anneanne ilaçları vs. ile kestik, ancak iştahsızlığımıza bir çözüm bulamadık. Tam ek gıdalara alışıyoruz yaşasın dediğimiz dönemde elimde biberon parmak hesabı ile bu çocuk ne kadar mama içti diye gece nöbeti tutar buldum kendimi. Kimi zaman gözü kapalı içtiği 50 CC mama için sevinç nidaları atıp, parmak hesabı ile “50+50=100 eder, eh bu da bizi bir süre idare eder.” dediğimi çok iyi hatırlıyorum.

Hatta dişlerimiz bizi o kadar yordu ki, Mart ayı başında 2,5 gün hastanede misafir edildik. 12 saat boyunca biberon bile almayı reddeden şeker kızım, doktoru dahil olmak üzere hepimizi kırmızı alarma geçirdi. Çözümü doktor gözetiminde, hastanede yatmakta bulduk.

Yukarıda yazdıklarımla niyetim Ada Sare’nin diş maceralarını anlatmak değil, ancak bir annenin bu süreçte neler yaşayabileceğini örneklemek… Biz artık 1 yaşındayız… Yaşımıza 7 diş ile girdik, 8. dişimiz yolda… Ve azılarımız da geliyorum sinyali veriyor. Biçare anne ise hala her gün iki defa yemek pişirip, “Bu da olmadı, yine yemedi.” diye zaman zaman kendi kendine kavga ediyor, kimi zaman “10 kaşık yedi ya” diye züğürt tesellisi buluyor. Hatta bazen de kızına hayıflanıp, “Sana yaptığım bu yemeklerle kaç çocuk doyar biliyor musun?” diye sitemde bulunuyor. Ve bir taraftan kahvaltı ve devam sütü dışında ara sıra da mercimek çorbası, muhallebi ile hayatını idame ettirmeye çalışan küçük kızının dişleri bir an önce çıksın diye dua ediyor.

En önemlisi ise ilk başlarda ısrarla kızı birkaç lokma yesin diye inat eden anne, artık kızını hemen mama sandalyesinden alıyor… O istediğinde çok gönüllü olmasa da en azından devam sütünü içiyor tesellisi ile emektar biberona, kızının nevalesini hazırlıyor… Bu süreçte ona ısrarcı olmak ileride travmatik durumlara yol açmasın diye, istemeye istemeye kızına boyun eğiyor. Bir de küçük bedeni susuz kalmasın diye suyunu ihmal etmiyor. Zaten Ada Sare de aç gezerim, ama susuz gezmem diyor.

Kıssadan hisse, diş çıkartan bebeğe ilişmeyin. İsterse yer, istemezse aç gezer… O dönemde verdiği 150 gramı dişi çıktıktan sonra misli ile geri alır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz